Doorgaan naar hoofdinhoud

Wie krijgt borstkanker?

Kanker is een ziekte waarbij lichaamscellen zich ongecontroleerd delen, waardoor tumoren (kwaadaardige gezwellen) ontstaan. Bij borstkanker is er een kwaadaardig gezwel in één van de borsten, soms ook in beide borsten. een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Borstkanker komt zowel bij vrouwen als mannen voor.

Er zijn verschillende soorten borstkanker. De behandeling en kans op genezing hangen af van het soort kanker en het stadium van de kanker. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat deze kan worden behandeld.

Bij wie komt borstkanker voor?

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende soort kanker. 1 op de 8 vrouwen krijgt een vorm van borstkanker. Dit betekent dat in Nederland bij ongeveer 124.000 vrouwen per jaar borstkanker wordt ontdekt. Borstkanker komt ook bij mannen voor, jaarlijks gaat het dan om ongeveer 100 mannen. Hieronder lees u meer informatie:

Hoe wordt borstkanker ontdekt?

Een afwijking kan bij de screening voor het bevolkingsonderzoek worden gevonden. Dit kan reden zijn voor de huisarts om u door te verwijzen naar de borstkliniek. Daar wordt u verder onderzocht. Ook kunt u zelf uw borsten regelmatig controleren op veranderingen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid