Doorgaan naar hoofdinhoud

Wat is borstkanker?

Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Het is daarom goed dat vrouwen hun eigen borsten kennen en alert zijn op veranderingen. Ook is het nuttig om te weten of er sprake is van een verhoogd risico op borstkanker. Gelukkig is er bij 75% van de vrouwen, die een verandering in de borst opmerken, sprake van een goedaardige afwijking.

Wij adviseren u om bij een verandering aan uw borst altijd contact op te nemen met uw huisarts. U kunt voor een deel zelf een bijdrage leveren aan het vroeg ontdekken van borstkanker. Dit is mogelijk door:

Ontdekken van borstkanker

Er zijn omstandigheden waar u geen bijdrage kan leveren aan het vroeg ontdekken van borstkanker. Soms is borstkanker niet of heel moeilijk op te merken. U kunt zich schuldig voelen wanneer borstkanker in een later stadium is ontdekt. Maar het elke maand systematisch de borsten onderzoeken of buiten de landelijke adviezen om regelmatig röntgenfoto’s laten maken van de borsten zonder klachten, maakt geen verschil in de kans op genezing van borstkanker.

Wanneer u mee doet aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker en naar uw huisarts gaat als u een verandering ziet of voelt aan uw borst, heeft u alles gedaan wat u kon om borstkanker zo vroeg mogelijk vast te stellen. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid