Doorgaan naar hoofdinhoud

Operatie aan de lymfeklieren

Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel. Onderzoek heeft uitgewezen dat de schildwachtklier de eerste lymfeklier is waar cellen vanuit een tumor naartoe stromen. Deze klier heeft een schildwachtfunctie omdat hij probeert uitzaaiingen in de rest van de oksel tegen te houden.

Schildwachtklieronderzoek

Tijdens de borstoperatie wordt de schildwachtklier verwijderd. Deze wordt vervolgens samen met de tumor opgestuurd voor onderzoek. De uitslag van dit onderzoek duurt meestal 7 tot 10 dagen. Als uit dit onderzoek blijkt dat de schildwachtklier vrij is van tumorcellen, dan is verdere operatieve behandeling van de oksel niet nodig. Worden er wel tumorcellen in de schildwachtklier gevonden, dan moeten de overige lymfeklieren in de oksel verwijderd worden. Dit noemen we een okselkliertoilet. Hiervoor is een tweede operatie noodzakelijk.

Okselkliertoilet

Vanuit de lymfeklieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Daarom is aan u een operatie voorgesteld waarbij de lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd. Dit heet ‘het okselkliertoilet’. Bij een okselkliertoilet worden, in tegenstelling tot het schildwachtklieronderzoek, niet één maar alle lymfeklieren in de betreffende oksel verwijderd. Boven het operatiegebied blijven nog lymfeklieren aanwezig.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid