Doorgaan naar hoofdinhoud

Borstsparende operatie

Een borstsparende operatie kan een onderdeel zijn van de behandeling voor borstkanker of het voorstadium van borstkanker (DCIS). Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft gespaard. De borst kan door de operatie van vorm veranderen of kleiner worden.

Na de operatie wordt de borst altijd bestraald. Bestraling vermindert namelijk in belangrijke mate de kans op terugkeer van een borsttumor. Tijdens de operatie worden enkele metalen clips in uw borst achtergelaten om de bestraling zo precies mogelijk uit te kunnen voeren. Soms wordt deze operatie uitgevoerd om vast te stellen wat de aard is van de afwijking in uw borst. De uitslag en het vervolg van de behandeling worden dan met u besproken.

Verandering van de borst

De borst kan veranderen door deze operatie. Het cosmetische resultaat na een borstsparende behandeling is afhankelijk van:

  • De omvang van het gebied dat weggesneden moet worden ten opzichte van de grootte van de borst. Hoe groter het deel dat verwijderd moet worden, hoe kleiner de geopereerde borst wordt
  • De plaats in de borst waar het gezwel zich bevindt
  • De heftigheid van de bestralingsreactie van de borst

Voor de meeste patiënten geeft de borstsparende operatie een goed cosmetisch resultaat. De kleding kan in de meeste gevallen gewoon gedragen worden. De borstsparende behandeling is zeker het overwegen waard indien u het behoud van uw borsten belangrijk vindt. Overleg met uw chirurg is belangrijk om een goede afweging te maken.

Innovatief röntgenonderzoek met de KubTec

Het operatieteam gebruikt tijdens een borstsparende operatie bij vrouwen met borstkanker een innovatief röntgenapparaat, de KubTec. Het röntgenapparaat wordt gebruikt om binnen enkele minuten te kunnen beoordelen of een borstsparende operatie bij borstkanker succesvol is uitgevoerd. Ook kan direct worden besloten om bijvoorbeeld nog een extra marge weefsel weg te halen voor een beter en veiliger resultaat. Hierdoor wordt de kans op een tweede operatie veel lager. Door het gebruik van de KubTec kan het weggenomen weefsel direct worden beoordeeld waardoor de operatie sneller kan worden uitgevoerd. De patiënt hoeft dus minder lang op de operatiekamer te verblijven.

Franciscus Gasthuis & Vlietland gebruikt als enige ziekenhuis in Nederland de KubTec op de Operatiekamer en tijdens een borstsparende operatie.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid