Doorgaan naar hoofdinhoud

Borstamputatie en reconstructie

U heeft in overleg met uw arts besloten om een borstamputatie te ondergaan. Amputatie van een van de borsten kan noodzakelijk zijn om de tumor te verwijderen. Een borstamputatie is vaak erg confronterend, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de nadelen te beperken.

Vaak bestaat de mogelijkheid om deze operatie te combineren met een reconstructie van de borst. Dit kan soms tegelijk met de borstamputatie uitgevoerd worden. Soms is het beter om dit later te doen.

Wat is een borstamputatie?

Bij een borstamputatie wordt de gehele borst met tepel verwijderd door de chirurg. Het borstweefsel wordt weggehaald tot de borstspier. U krijgt hierdoor een platte borst maar uw ribben blijven bedekt door de borstspier. Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel. Daarom wordt tijdens de operatie één lymfeklier weggehaald. Dit is de schildwacht- of poortwachtklier. Na de operatie wordt deze klier in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Als hier geen kankercellen inzitten, dan is een vervolgoperatie niet nodig. Bevat de lymfeklier wel kankercellen, dan moeten in een vervolgoperatie alle andere lymfeklieren in de oksel verwijderd worden. Dit heet een okselkliertoilet.

Soms is het mogelijk om in dezelfde operatie een borstreconstructie uit te voeren. Er wordt dan een prothese of tissue-expander deels onder de borstspier geplaatst. De (plastisch) chirurg bepaalt samen met u welke methode het beste bij u past. Wanneer deze mogelijkheid bestaat, wordt dat aan u voorgesteld.

Wanneer wordt er gekozen voor een borstamputatie?

  • bij een tumor groter dan 5 centimeter
  • bij twee of meer tumoren op verschillende plekken in de borst (in verschillende kwadranten)
  • bij een voorstadium van borstkanker die verspreid is door de hele borst
  • als bij een poging tot borstsparende operatie de snijranden niet tumorvrij blijken te zijn
  • als de borst eerder bestraald is geweest
  • als iemand er zelf voor kiest de borst weg te laten halen
  • bij terugkeer van een tumor en als er al eerder borstsparend is behandeld

Wanneer een borstreconstructie?

Na een borstamputatie ontbreekt de borstcontour en is er vaak een asymmetrie. Er zijn vaak meerdere operaties mogelijk en noodzakelijk om een (nieuwe) borst te reconstrueren die zoveel mogelijk overeenkomt met uw andere borst. Een borstreconstructie kan worden verricht tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie wordt uitgevoerd (primaire reconstructie) maar ook vele jaren later. Dit is afhankelijk van medische factoren en uw persoonlijke voorkeur.

Directe borstreconstructie

Bij een borstamputatie kunt u er bij de Franciscus Borstkliniek, in overleg met uw specialist, voor kiezen om uw borst direct te laten reconstrueren. De borstamputatie en de borstreconstructie vinden dan tijdens dezelfde operatie plaats. Bijzonder is de directe borstreconstructie waarbij lichaamseigen weefsel, eventueel in combinatie met een prothese, wordt gebruikt om een nieuwe borst te vormen. Dit geeft een erg natuurlijk resultaat.

Door de nieuwe behandeltechniek kan de borstkliniek meer vrouwen een een directe borstreconstructie aanbieden. De keuze voor een directe borstreconstructie is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type en stadium van de borsttumor, uw algemene gezondheidstoestand en uw leefstijl.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid