Doorgaan naar hoofdinhoud

Operatie en reconstructie

Indien u in aanmerking komt voor een operatie heeft de chirurg reeds de mogelijkheden met u besproken. Behandelingen en operaties vinden plaats in Franciscus Vlietland, Schiedam. Hieronder vindt u meer informatie over de operaties.

Borstsparende operatie

Bij een borstsparende behandeling blijft de contour van uw borst behouden. Alleen het gebied met daarin de afwijking wordt met een marge uit de borst weggenomen. Na een borstsparende operatie voor behandeling van borstkanker volgt altijd bestraling van de borst. Als uw behandelend specialist heeft aangegeven dat een borstsparende operatie mogelijk is, betekent dit dat in uw geval een borstsparende operatie zeker net zo veilig is als een borstamputatie. Het is wel zo dat bij een borstsparende behandeling de kans bestaat dat de tumor in dezelfde borst op den duur terug kan komen. In dat geval zal in tweede instantie alsnog een borstamputatie plaatsvinden.

Borstamputatie en reconstructie

Bij een borstamputatie wordt al het borstklierweefsel, inclusief de tepel weggenomen. Het resultaat is een glad oppervlak bedekt door de borstspier en huid. In sommige gevallen kan een borstreconstructie worden verricht in dezelfde operatie waarin de amputatie wordt uitgevoerd. Uw behandelend specialist zal deze mogelijkheid met u bespreken als u hiervoor in aanmerking komt. Kiest u niet, of niet meteen, voor een borstreconstructie dan kunt u uitwendige borstprothesen aanschaffen. De mammacare verpleegkundige informeert u over de mogelijkheden.

Operatie van de lymfeklier(en) in de oksel

Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel. Onderzoek heeft uitgewezen dat de schildwachtklier de eerste lymfeklier (groepje lymfeklieren) is waar cellen vanuit een tumor naartoe stromen. Deze klier heeft een schildwachtklierfunctie omdat hij probeert uitzaaiingen in de rest van de oksel tegen te houden. Tijdens de borstoperatie wordt de schildwachtklier verwijderd. Deze wordt vervolgens samen met de tumor onderzocht. De uitslag van dit onderzoek duurt zeven tot tien (werk)dagen. Als uit dit onderzoek blijkt dat de schildwachtklier vrij is van tumorcellen, dan is verdere operatieve behandeling van de oksel niet meer nodig. Indien er wel tumorcellen worden gevonden in de schildwachtklier, dan moeten de overige lymfeklieren in de oksel (soms) verwijderd of bestraald worden. Dit wordt een okselkliertoilet genoemd.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid