Doorgaan naar hoofdinhoud

Bestraling

De letterlijke vertaling van het woord radiotherapie is behandeling met behulp van straling. Bij borstkanker wordt radiotherapie gebruikt om eventueel achtergebleven kankercellen te doden. Dit verkleint de kans dat de borstkanker ergens in het bestraalde gebied terugkomt. U wordt meestal enkele weken na operatie of enkele weken na de laatste chemotherapie bestraald.

Samenwerking andere ziekenhuizen

Bestraling is een onderdeel van uw behandeling voor borstkanker. De bestraling is gericht op uw borst, de borstwand en eventueel de klieren rondom het sleutelbeen of in de oksel. Voor de bestraling werken wij in de meeste gevallen samen met het Erasmus MC in Rotterdam en Reinier de Graaf in Delft.

Behandeling

Bij de bestraling worden meerdere krachtige bundels röntgenstraling toegediend vanuit verschillende richtingen. Voor iedere patiënt wordt een individueel bestralingsplan opgesteld. Hierin staat welk gebied wordt bestraald en welke dosis wordt toegediend. Hierdoor worden de gezonde organen, zoals uw longen en hart, zo goed mogelijk gespaard.

Een bestraling duurt ongeveer 2 tot 4 minuten, u bent ongeveer 10-15 minuten in de bestralingsruimte. Bij een bestraling ligt u op de bestralingstafel. Met behulp van laserlijnen die uit de muur komen en de markeringen die op uw huid zijn aangetekend, wordt u door de laboranten in de juiste houding gelegd.

Tijdens de bestraling verlaten de laboranten de bestralingsruimte. U wordt dan met camera’s vanuit de bedieningsruimte in de gaten gehouden, communicatie is mogelijk via een intercom. U voelt niets van de bestraling en de behandeling is veilig.

Overleg

In periode van bestralingen heeft u 1 tot 3 keer een afspraak met de radiotherapeut om eventuele vragen te beantwoorden en bijwerkingen te bespreken. Ook kunt u dagelijks bij de laboranten terecht met vragen over de bestraling.

Onderzoek naar inwendige bestraling

Artsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn in samenwerking met het Erasmus MC een nieuwe manier van behandelen gestart waarbij borstkankerpatiënten inwendig bestraald kunnen worden. Bij deze manier van bestralen krijgen patiënten radioactieve 'zaadjes' in de borst die van binnenuit de borst bestralen. Het voordeel hiervan is dat patiënten maar één keer naar het ziekenhuis hoeven komen.

Selectiecriteria voor inwendige bestraling zijn onder andere:

  • u bent ouder dan 50 jaar
  • de tumor is 3 cm of kleiner
  • er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen
  • u heeft geen neoadjuvante chemotherapie gehad

Behalve bovengenoemde criteria gelden in sommige gevallen aanvullende criteria. De keuze voor inwendige bestraling wordt altijd samen met uw radiotherapeut gemaakt, mede op basis van een echografie en CT-scan.

Lees meer over het onderzoek en bekijk het interview in de studio van Radio 538 met arts-onderzoeker Gerson Struik en chirurg Taco Klem.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid