Doorgaan naar hoofdinhoud

Chemotherapie

Voordat u met chemotherapie begint, wordt u door de oncologieverpleegkundige uitgenodigd voor een voorlichtingsgesprek. In dit gesprek legt zij aan u uit wat u voor chemotherapie krijgt, hoe lang de kuur duurt en welke bijwerkingen u kunt verwachten. Tevens geeft zij u advies over voeding, huidverzorging, mondverzorging en beweging. Gedurende het hele behandelprogramma is de oncologieverpleegkundige voor u het aanspreekpunt.

De therapie

Bij de keuze voor chemotherapie krijgt u medicijnen via een infuus en/of tabletten. Zo verspreiden de medicijnen zich via uw bloed door uw lichaam en kunnen ze op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken.

Als u chemotherapie via een infuus krijgt, dan gaat u naar de oncologische dagbehandeling. De dagbehandeling heeft een aantal comfortabele stoelen. U neemt plaats in een stoel. U kunt 1 persoon meenemen naar de oncologische dagbehandeling tijdens het toedienen van de behandeling. De oncologieverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling. Zij legt u de gang van zaken uit, beantwoordt uw vragen, prikt het infuus en zorgt dat u de medicijnen op juiste wijze krijgt toegediend. De duur van de toediening is afhankelijk van de combinatie van medicijnen die u krijgt. Meestal kunt u na een aantal uren naar huis.

Voor de tabletten hoeft u natuurlijk niet in het ziekenhuis te zijn, deze kunt u thuis innemen. U kunt uw medicijnen direct ophalen in de poli apotheek (apotheek in het ziekenhuis). U kunt de tabletten niet halen bij uw eigen apotheek.

Manieren van toediening

Als u gedurende een lange periode kuren krijgt en u slecht bent aan te prikken, dan kan de Port-A-Cath of een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centrale catheter) voor u zinvol zijn. Met deze Port-a-Cath of PICC-lijn kan er snel en makkelijk bloed worden afgenomen en medicijnen/infuus worden toegediend. De Port-A-Cath is een klein doosje dat volledig onder uw huid wordt geplaatst, zodat medicijnen en vloeistoffen direct worden geïnjecteerd, met het gemak en comfort van een simpele injectie door de huid. De PICC-lijn is een flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Dit is geschikt voor langdurige infuusbehandelingen. Behalve dat er medicijnen kunnen worden gegeven, kan er via de PICC-lijn ook bloed worden afgenomen.

Lees meer over bijwerkingen van chemotherapie.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid