Doorgaan naar hoofdinhoud

Controles

Wanneer alle behandelingen zijn afgerond, worden met u controles afgesproken bij de verschillende artsen die u hebben behandeld. De controles zijn er op gericht om te kijken of er complicaties zijn en om daar een zo goed mogelijke oplossing voor te vinden. De bekendste en meest ingrijpende complicatie is lymfoedeem. Hiervoor is een speciale polikliniek op de Franciscus Borstkliniek. Indien nodig wordt u hiernaar doorverwezen.

Follow-up

Wanneer u bent behandeld vanwege borstkanker of een voorstadium van borstkanker krijgt u controles, dit noemen wij follow-up. Het doel van de controles is om terugkeer van de borstkanker in de behandelde borst of in de andere borst op te sporen en eventuele bijwerkingen van de behandeling te bespreken.

Door wie wordt u gezien?

Na de behandeling komt u voor controles bij de verpleegkundig specialist of physician assistant. Zij zijn speciaal opgeleid om deze controles uit te voeren. De jaarlijkse controle bestaat uit een röntgenfoto van beide borsten (mammografie); als bij u een borst is verwijderd, wordt alleen een mammografie van de aanwezige borst gemaakt. De verpleegkundig specialist of physician assistant bespreekt met u de uitslag van de mammografie en voert lichamelijk onderzoek uit. Daarnaast bespreekt zij met u eventuele lichamelijke klachten, psychische klachten of sociale klachten.

Hoe vaak moet u op controle komen?

Het eerste jaar wordt u na 6 en 12 maanden gecontroleerd. U blijft voor minimaal 5 jaar bij de Franciscus Borstkliniek onder controle en in ieder geval tot de leeftijd van 60 jaar. Daarna wordt u ontslagen van verdere controle op de Franciscus Borstkliniek.

Wanneer u een borstsparende operatie heeft gehad en niet meer onder controle staat van de Franciscus Borstkliniek, dan zorgt de huisarts dat u 1 keer in de 2 jaar een mammografie in het ziekenhuis krijgt. Indien uw gehele borst is verwijderd, kunt u wanneer u niet meer onder controle staat van de Franciscus Borstkliniek weer deelnemen aan het landelijke bevolkingsonderzoek.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid