Doorgaan naar hoofdinhoud

Controles

Wanneer alle behandelingen zijn afgerond, worden er controles afgesproken bij uw hoofdbehandelaar (chirurg) en medebehandelaar (verpleegkundig specialist of phycisian assistent). De controles zijn er op gericht om te kijken hoe het gaat met uw herstel en of er complicaties zijn. Indien er problemen zijn in het herstel wordt samen met u gekeken naar een oplossing/behandeling.

Follow-up

Afhankelijk waarvoor u bent behandeld aan de borst volgen er controles. Dit noemen wij follow-up. Het doel van de follow-up is om eventuele terugkeer van de borstkanker vroegtijdig op te sporen en eventuele bijwerkingen van de behandeling te bespreken.

Bij wie komt u op controle?

Na de behandeling komt u voor controles bij uw medebehandelaar, de verpleegkundig specialist of physician assistant. Zij zijn speciaal opgeleid om deze controles uit te voeren. De jaarlijkse controle bestaat uit een röntgenfoto van beide borsten (mammografie); als bij u een borst is verwijderd, wordt alleen een mammografie van de aanwezige borst gemaakt. De verpleegkundig specialist of physician assistant bespreekt met u de uitslag van de mammografie en voert lichamelijk onderzoek uit. Daarnaast bespreekt zij aan de hand van de PROMs met u eventuele lichamelijke klachten, psychische klachten of sociale klachten.

Hoe vaak moet u op controle komen?

De eerste controle na de operatie is na 6 maanden. Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Na 12 maanden wordt de eerste mammografie gemaakt. Hierna volgt jaarlijks de controle met lichamelijk onderzoek en mammografie. U blijft voor minimaal 5 jaar bij de Franciscus Borstkliniek onder controle en in ieder geval tot de leeftijd van 60 jaar. Daarna wordt u volgens de huidige ‘oncoline richtlijn’ ontslagen van verdere controle bij de Borstkliniek.

Wanneer u een borstsparende operatie heeft gehad en niet meer onder controle staat van de Franciscus Borstkliniek, dan zorgt de huisarts dat u 1 keer in de 2 jaar een mammografie in het ziekenhuis krijgt (tot de leeftijd van 75 jaar). Indien uw gehele borst is verwijderd, kunt u wanneer u niet meer onder controle staat van de Franciscus Borstkliniek weer deelnemen aan het landelijke bevolkingsonderzoek wat loopt tot 75 jaar.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid