Doorgaan naar hoofdinhoud

Medisch specialisten

Het onderscheidend vermogen van Franciscus Borstkliniek zit in de samenwerking van alle specialisten die te maken hebben met borstaandoeningen. Hieronder leest u meer over de verschillende specialisten die bij uw behandeling betrokken zijn.

Mammachirurg

De mammachirurg is de meestal de hoofdbehandelaar. Hij of zij voert de operatie aan uw borst uit. De chirurg overlegt met de andere specialisten en adviseert u over een vervolgbehandeling. Mammachirurgen zijn gespecialiseerd in borstkankeroperaties.

Plastisch chirurg

Mogelijk heeft u met uw arts besloten om een borstamputatie te ondergaan. Vaak bestaat er de mogelijkheid om deze operatie te combineren met een reconstructie van de borst. Dit kan soms tegelijk met de borstamputatie uitgevoerd worden. Soms is het beter om dit later te doen. Tijdens een gezamenlijk spreekuur met een plastisch chirurg en mammachirurg wordt beoordeeld welke mogelijkheden u hebt. U krijgt een aparte afspraak op de polikliniek plastische chirurgie als een borstreconstructie mogelijk is en u dit ook wilt.

Radioloog

De radioloog bekijkt het inwendige van de patiënt. De radioloog of een radiologisch laborant doet dit met röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of een zeer sterk magneetveld (MRI). Ook worden er geneeskundige onderzoeken gedaan met behulp van (licht) radioactieve stoffen.

Oncoloog

Tijdens uw behandeling krijgt u te maken met een oncoloog. Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de diagnostiek en behandeling van patiënten met kanker. Een aanvullende therapie met medicijnen zorgt na of voor de operatie, dat kankercellen gedood worden. U krijgt een aanvullende therapie met medicijnen, zoals chemotherapie, hormoontherapie, immuun therapie of een combinatie van deze therapieën.

De oncoloog werkt samen met de oncologieverpleegkundige. Zij begeleidt de patiënten die met medicijnen voor kanker worden behandeld. Uw behandeladvies is persoonlijk. Dit advies is opgesteld tijdens een multidisciplinair overleg met de mammachirurg, patholoog, oncoloog en radiotherapeut. Met elkaar hebben zij overlegd welke behandeling voor u het beste is in uw persoonlijke situatie.

Nucleair geneeskundige

Nucleair geneeskundigen onderzoeken de werking van organen met behulp van verschillende radioactieve stoffen. Zo wordt de functie van uw organen of orgaansystemen in beeld gebracht. Dit gebruiken we vooral om kanker en uitzaaiingen bij u op te sporen en om te bepalen of uw behandeling aanslaat.

Radiotherapeut

Bestraling (ook wel radiotherapie genoemd) is een onderdeel van de behandeling voor borstkanker. De bestraling is gericht op uw borst, de borstwand en eventueel de klieren rondom het sleutelbeen of in de oksel. De radiotherapeut heeft de leiding over de bestralingen. Hij of zij bepaalt hoeveel en welke bestralingen u krijgt.

Voor de bestraling u kiezen uit het Reinier de Graaf in Delft of het Erasmus MC - Daniël den Hoed in Rotterdam. De radiotherapeut heeft vaste spreekuren. Na verwijzing van de mammachirurg krijgt u een afspraak bij de radiotherapeut.

Patholoog

Bij het team van Franciscus Borstkliniek is ook een patholoog betrokken. De patholoog werkt vanuit het pathologisch laboratorium. Tijdens een biopsie of operatie wordt er weefsel of cel materiaal afgenomen en onderzocht door de patholoog. Hij schrijft zijn bevindingen in een verslag en de uitkomsten worden met u besproken. U krijgt zelf niet te maken met de patholoog.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid