Doorgaan naar hoofdinhoud

Samen beslissen over uw behandeling

Ieder mens is anders, daarom is iedere behandeling ook maatwerk. Wij vinden het belangrijk om u te betrekken bij uw behandeling. De uiteindelijke behandeling bepalen wij in overleg met u. Dit noemen wij ook wel shared decision making. Samen met u komen wij tot afspraken over de vervolgstappen in uw behandeltraject en de eventueel daarbij noodzakelijke operaties of behandelingen. Vooral als het gaat om ingrijpende beslissingen, ervaren wij dat het belangrijk is dat u weloverwogen keuzes maakt.

U weet vaak zelf heel goed wat het beste bij u past en waar u zich prettig bij voelt. Door u goed te informeren over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van een behandeling of operatie en de mogelijke kansen en risico's hiervan bent u zich meer bewust van de keuzes die u heeft. Dit helpt om ook om achteraf minder te twijfelen over uw beslissing.

Keuzehulp voor de behandeling van borstkanker

De mammacareverpleegkundige overlegt met u uw persoonlijke behandelvoorkeur en de operatie die daar het beste bij past. Wanneer u of de mammacareverpleegkundige denkt dat een ander type operatie, dan nu is aangevraagd, beter bij u past, dan zorgt zij voor een nieuw gesprek met uw behandelend chirurg. Het streven is om hierbij geen, of zo min mogelijk, vertraging op te lopen bij het plannen van uw operatie.

De arts kan u een borstsparende behandeling adviseren op basis van medisch-technische overwegingen. Maar welke behandeling het beste bij u past, hangt niet alleen af van uw medische situatie. Ook uw persoonlijke voorkeuren wegen mee.

Wanneer u twijfel heeft over wel of niet een borstsparende behandeling, of wanneer u uw eerste voorkeur nog eens rustig wilt overdenken, dan zou u gebruik kunnen maken van een keuzehulp voor borstkanker. Dit is een soort kieswijzer die technische informatie geeft over de verschillende behandelingen. Daarnaast wordt u met een keuzehulp, via een vragenlijst, geholpen om uw eigen voorkeuren vast te stellen. Als u een keuzehulp voor borstkanker wilt raadplegen, is het raadzaam om dit te doen vóór uw gesprek met de mammacareverpleegkundige. Voor de beslissing waar u nu voor staat, raden wij u de keuzehulp van PATIENT+ aan. Deze kunt u vinden op https://www.keuzehulp.info/pp/borstkanker/intro 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid