Doorgaan naar hoofdinhoud

Marloes vertelt over haar bevalling

Marloes is begin 2015 bevallen van een dochter, Yara. Zij vertelt over haar bevalling op de Kraamsuites van Franciscus Gasthuis.

Toen Marloes er achter kwam dat zij zwanger was, ging zij zich oriënteren waar zij wilde bevallen. Door haar medische voorgeschiedenis stond het vast dat zij in het ziekenhuis wilde bevallen. Marloes werkt zelf in het Erasmus MC. ‘Ik hoorde veel goede verhalen over Franciscus Gasthuis en het gaf mij een goed gevoel dat de artsen samenwerken met de artsen uit het Erasmus MC. Ik ben toen samen met mijn man Mathijs naar de voorlichtingsbijeenkomst ’Hoe bevalt het SFG’ geweest. Het was een duidelijk verhaal en ik had het idee dat ze wisten waar ze het over hadden. Daarnaast is het ziekenhuis goed aan te rijden vanaf ons huis. Door deze redenen besloten we voor Franciscus Gasthuis te kiezen. Ik heb dit gelijk bij mijn verloskundige aangegeven, zij werkt ook samen met het ziekenhuis dus dat was meteen geregeld.’

'De echoscopist stelde mij gelijk gerust en het was allemaal heel professioneel, ik had er gelijk een goed gevoel bij’

‘Toen ik voor controle bij de verloskundige kwam, had ik weinig beweging in mijn buik. Ik moest toen voor de zekerheid naar Franciscus Gasthuis om een CTG (hartfilmpje) te laten maken. Ik kon gelijk terecht op de polikliniek Gynaecologie en werd super goed opgevangen. Je bent toch een beetje angstig als de verloskundige het niet vertrouwt. De echoscopist stelde mij ook gerust en het was allemaal heel professioneel, ik had er gelijk een goed gevoel bij’.

‘Na 40 weken moest ik weer naar het ziekenhuis, dat is standaard als je over de 40 weken zit. Ik moest toen weer een hartfilmpje laten maken. Iedereen was weer zo vriendelijk. Daarna ben ik bij de gynaecoloog geweest voor onderzoek. Met haar heb ik besproken dat ik zou worden ingeleid. Het was namelijk niet verstandig om te wachten in verband met mijn medische voorgeschiedenis en ik had een dikke, zware en pijnlijke buik. Ook de baby was al ver ingedaald.’

De bevalling

Marloes vertelt verder: ‘De vrijdag na mijn bezoek aan de polikliniek moest ik om 5.45 uur naar het ziekenhuis bellen om te vragen of er geen spoedgeval tussendoor was gekomen. Er was plek, dus toen moest ik om 6.30 uur in het ziekenhuis zijn. Ik werd toen gelijk gezien door de klinisch verloskundige (een verloskundige in dienst van het ziekenhuis), zij heeft mijn vliezen gebroken. Toen begon de bevalling al een beetje. Ze hebben mij wel wee-opwekkers gegeven en dat werkte supersnel. Na een paar uurtjes had ik nog niet genoeg ontsluiting, maar wel veel pijnlijke weeën. Toen adviseerde ze mij een pijnpompje, dit wilde ik eerst eigenlijk niet. Achteraf was ik zo blij dat ik het heb gedaan.

Nadat ik het pijnpompje had gekregen, ging het een stuk beter. Ik werd regelmatig gecheckt. Vrij snel daarna had ik volledige ontsluiting en mocht ik gaan persen. Toen ging het niet helemaal goed, de baby daalde niet in. Iedereen was heel relaxed en ze gingen toch proberen of het zou lukken. We waren al anderhalf uur bezig met persen, er moest echt iets gebeuren. De verloskundige haalde de gynaecoloog erbij. De gynaecoloog probeerde het met de vacuümpomp, het leek of de kleine er niet doorheen paste. Na een paar weeën met de vacuümpomp zei de gynaecoloog nog steeds ‘het gaat niet goed, ik ga voor de zekerheid de Operatiekamers bellen en die moeten nu alles gaan klaarzetten voor een spoed keizersnede. En toen dacht ik ‘dat gaan we niet doen!’ Ik mocht nog één keer persen en toen zakte ze genoeg zodat ik kon doorpersen en werd Yara eindelijk geboren’.

Zij was niet gelijk goed aan het huilen, gelukkig stond de kinderarts klaar en werd ze gelijk door hem opgevangen en heeft ze zuurstof toegediend gekregen. Toen deed Yara het vrij snel beter, maar ze moest toch nog een nachtje op de afdeling Neonatologie blijven. Ook daar was iedereen zo superlief. We werden goed op de hoogte gehouden en Mathijs kon heel de tijd naar haar toe.

'Ze hebben er alles aan gedaan om mijn kindje gezond op de wereld te zetten'

Tijdens de bevalling was iedereen heel professioneel en raakte niemand in paniek, al ging het niet helemaal soepel. Ze hebben er alles aan gedaan om mijn kindje gezond op de wereld te zetten. De volgende middag mocht Yara gelukkig weer bij ons op de Kraamsuite komen. Mathijs kon blijven slapen. Na zo’n heftige ervaring wil je liever niet alleen zijn. Toen Yara bij ons op de kamer lag, werd ze regelmatig gecheckt door een verpleegkundige en ook ik werd goed in de gaten gehouden. Mathijs leerde haar zelfs in bad doen. De meiden die op de Kraamsuites werken zijn allemaal zo lief, ze hebben zo goed voor ons gezorgd. Op zondag na nog een laatste check bij Yara konden we naar huis!

'Als ik nog een keer ga bevallen, ga ik sowieso weer naar Franciscus Gasthuis!'

Na vijf weken moest ik terugkomen op de polikliniek Gynaecologie. Ik had een afspraak bij de gynaecoloog die ook bij mijn bevalling was. Ik vind haar echt een goede arts. Zij zei al toen ik binnenkwam ‘Het was niet makkelijk, je hebt het niet cadeau gekregen’. We hebben al mijn vragen over de bevalling doorgenomen, en dat gaf mij rust.

Ik ben nog een keer terug geweest na vier maanden omdat ik nog klachten had aan mijn buik. Ik kon gelijk terecht. De gynaecoloog heeft mij helemaal onderzocht en advies gegeven wat ik er aan kon doen. En dat heeft heel erg geholpen, nu gaat alles zoals het hoort. De (na)zorg is heel goed geweest. Als ik nog een keer ga bevallen, ga ik sowieso weer naar Franciscus Gasthuis!

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid