Doorgaan naar hoofdinhoud

Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer uw zwangerschap voorspoedig verloopt heeft u zelf de keuze tussen een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling. Als er een medische noodzaak is, bevalt u altijd in het ziekenhuis.

Terwijl somige vrouwen het prettig vinden om in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen, vinden anderen het een geruststellend idee om hun kind in het ziekenhuis ter wereld te brengen, omdat dit een gevoel van zekerheid en veiligheid geeft.

Heeft u vragen over zwangerschap, bevalling en kraamtijd en het coronavirus, lees dan de veelgestelde vragen specifiek voor zwangeren  .

Poliklinische bevalling

Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een poliklinische bevalling genoemd. De bevalling wordt in dit geval begeleid door uw eigen verloskundige. Een poliklinische bevalling begint gewoon thuis. Bij ongeveer 5 centimeter ontsluiting gaat u naar het ziekenhuis. De bevalling vindt plaats op de verloskamer.

Een veelgehoorde reden om poliklinisch te gaan bevallen is dat men zich veiliger voelt wanneer de bevalling in het ziekenhuis plaats vindt. Bij complicaties is er direct hulp en apparatuur voorhanden en mocht u toch op het moment kiezen voor pijnbestrijding dan is dit ook mogelijk.

Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt ook wel klinische bevalling genoemd. De gynaecoloog is in dit geval verantwoordelijk voor uw bevalling. Vaak begeleidt een klinisch verloskundige uw bevalling, zij onderhoudt nauw contact met de gynaecoloog. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een klinische bevalling:

  • De ligging van uw baby
  • Vroeggeboorte
  • Keizersnede
  • Moeizame eerdere bevalling
  • Meerling

 

 

 

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid