Doorgaan naar hoofdinhoud

Pijnbestrijding

De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt ook in de rug gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kunt u al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten’ komt u in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.

Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning kunnen een rol spelen. Een warme douche of bad of een andere houding kan dan vaak helpen. De pijn kan ook met medicijnen worden onderdrukt. In ons ziekenhuis zijn verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk. Afhankelijk van uw situatie beoordeelt de klinisch verloskundige samen met de gynaecoloog in overleg met u wat gewenst is.

Pijnbestrijding met een pompje (remifentanil)

Remifentanil is een moderne morfineachtige pijnstiller die continue toegediend wordt via een infuus met medicijnpomp. Het werkt snel. In tegenstelling tot pethidine (zie hieronder) is de werking van remifentanil binnen enkele minuten gestopt als de toediening wordt gestaakt. Aan de medicijnpomp zit een knopbediening die u zelf kunt gebruiken. Als de standaard hoeveelheid niet voldoende is, kunt u extra pijnstilling toedienen. U kunt geen overdosering toedienen, omdat het apparaat vergrendeld is tot een bepaalde hoeveelheid. Kort voordat u gaat persen wordt de pomp uitgezet.

Ruggenprik (epidurale pijnbestrijding)

Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voelt u de pijn van de weeën niet meer.
Behalve de pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen. Bovendien krijgt u minder gevoel in benen en onderbuik.
Houdt u er wel rekening mee, dat de beschikbaarheid van de ruggenprik mede afhankelijk is van de drukte op het Operatiecomplex.

Pijnbestrijding met een prikje in het been (pethidine)

Pethidine wordt gegeven via een injectie in uw bovenbeen of bil. Na ongeveer een kwartier gaat u het effect voelen: de pijn wordt minder en vaak kunt u zich daardoor ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Het middel werkt 2 tot 4 uur. Pethidine wordt met name gegeven wanneer de bevalling nog niet doorzet als time-out en wordt soms gecombineerd met een slaapmiddel.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid