Doorgaan naar hoofdinhoud

De Kraamafdeling

De kraamafdeling bevindt zich op de 2e verdieping. Wanneer u de verloskamers voorbij loopt richting liften A, ziet u aan de linkerkant de ingang van de Kraamafdeling.

Om medische redenen kan het noodzakelijk zijn dat u een aantal dagen van de kraamtijd moet doorbrengen in het ziekenhuis. Omdat wij ervoor willen zorgen dat u zich zo prettig mogelijk voelt hebben wij zeven sfeervolle comfortkamers.

Een comfortkamer houdt in:

  • éénpersoonskamer
  • sfeervolle, huiselijke inrichting
  • de mogelijkheid dat uw partner gedurende de opname bij u blijft
  • een commode met badje
  • led-scherm met gratis televisie en radio
  • veel aandacht voor u en uw gezin
  • ruime bezoektijden: van 10.00 uur tot 21.00 uur, en rustuur van 13.00 uur tot 15.00 uur

Het is de bedoeling dat u zelf uw bezoek indeelt. Op de kamer is een koelkast voor eigen gebruik aanwezig. U kunt uw bezoek dan ook iets te drinken aanbieden.

In de comfortkamer staat een bedbank of een opklapbed voor uw partner. Uw partner kan gebruik maken van maaltijden, douche en toilet. Het logeerbed kan uw partner zelf opmaken. Vanwege het schoonmaken van de (bad)kamer en het visitelopen van gynaecologen en verloskundigen, wordt er van uw partner verwacht dat hij/zij vóór 9.00 uur 's morgens gedoucht en aangekleed is.

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen voor u en uw partner. Uw diner is ook inbegrepen. Uw partner dient voor het diner bij de receptie een voucher kopen voor € 7,50. Wij vragen uw partner vriendelijk de voucher voor 15.00 uur in te leveren bij de voedingsassistent.

Naast de comfortkamers is er ook een tweepersoonskamer waar u verblijft als u korter dan 24 uur in het ziekenhuis moet blijven.

Voeding

Elke vrouw kan in principe haar kind zelf voeden door middel van borstvoeding. Dit is iets wat u moet leren. Op de afdeling krijgt u hier meer informatie over en wordt u begeleidt bij het voeden.

Borstvoeding is in principe de beste start voor uw baby. Het begeleiden bij het geven van borstvoeding is een belangrijke taak op de kraamafdeling. Er wordt naar gestreefd om de baby na de bevalling binnen één uur aan de borst te leggen.
Bij het geven van borstvoeding wordt er gekeken naar de houding van de baby, hoe de baby drinkt en hoe vaak de borst wordt aangeboden. De verpleegkundigen helpen u hierbij.

Soms is het nodig om naast het geven van borstvoeding te starten met het afkolven van moedermelk. Bijvoorbeeld als de baby niet bij de moeder kan zijn, omdat het op de couveuseafdeling ligt. Ook wordt er afgekolfd als de borstvoeding nog niet voldoende op gang is.

Mocht u voor flesvoeding kiezen dan is dit op de afdeling voorradig. U hoeft dus van huis uit geen voeding mee te nemen.

Naar huis

Het tijdstip waarop u weer naar huis gaat, hangt af van de reden van uw verblijf op de kraamafdeling. U wordt hier vroegtijdig over geïnformeerd, zodat u hier naartoe kunt leven en het nodige kunt regelen. Niet te vergeten de kraamzorg. Voordat u naar huis gaat krijgt u een overdracht voor de kraamverzorgende en een presentje van ons mee.

Geboorteaangifte

De geboorte van uw kind moet wettelijk binnen drie dagen aangegeven worden op het stadhuis van de gemeente Schiedam. De aangifte moet worden gedaan door iemand die bij de bevalling is geweest. U krijgt van ons het aangifteformulier voor de burgerlijke stand mee. Dit kunt u van te voren invullen en meenemen naar het stadhuis. Vergeet ook zeker uw trouwboekje, akte van erkenning en een identificatiebewijs niet.

Verzekering

Vergeet niet uw kind aan te melden bij uw ziektekostenverzekeraar. Over het algemeen moet dit binnen dertig tot zestig dagen na de geboorte gebeuren. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspapieren.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid