Doorgaan naar hoofdinhoud

Bevallen in Franciscus Vlietland

Gefeliciteerd! U bent in verwachting. Op dit moment komt er veel op u af. U heeft ongetwijfeld vragen. Wij hopen door deze informatie een goed en duidelijk beeld te geven hoe ons enthousiaste team op de afdeling verloskunde u begeleidt tijdens deze bijzondere gebeurtenis in uw leven.

U kunt op 2 manieren bevallen in het ziekenhuis:

  • Natuurlijke bevalling
  • Keizersnede

Vanaf maandag 11 juli geen bevallingen meer in Franciscus Vlietland
Door tekort aan gespecialiseerd personeel lukt het niet langer meer om op beide ziekenhuislocaties de volledige zorg te bieden, die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nodig hebben. Daarom zien wij de noodzaak om alle mensen, faciliteiten en middelen, samen te voegen in één team en de afdelingen verloskunde en neonatologie op één locatie aan te bieden. Hierdoor kunnen wij efficiënter werken en kunnen wij de kwaliteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s waarborgen.

Vanaf maandag 11 juli 2022 kunt u voor de zorg rondom de bevalling en waarvoor u opgenomen moet worden alleen nog terecht in Franciscus Gasthuis, onze locatie in Rotterdam. Als u na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven, worden u en uw baby ook verpleegd en verzorgd op deze locatie. Ook de zorg voor te vroeg geboren baby’s en/of ziek geboren baby’s wordt op deze locatie geboden. Voor de controles voor en na de bevalling blijft u wel in Franciscus Vlietland komen. Dit verandert niet. Lees hier meer. 

Bevallen in Franciscus

Verhuist de geboortezorg van Schiedam naar Rotterdam?

Dat klopt. De geboortezorg, dus de zorg voor moeder en kind rondom de bevalling en waarvoor een zwangere vrouw in het ziekenhuis opgenomen moet worden plus de zorg voor te vroeg geboren of zieke baby’s vinden vanaf 11 juli 2022 plaats in Franciscus Gasthuis, onze locatie in Rotterdam, plaats.

Waarom wordt de zorg samengevoegd op 1 locatie?

Door tekort aan gespecialiseerd personeel en uitval van personeel lukt het niet langer meer om op beide ziekenhuislocaties de volledige zorg te bieden, die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nodig hebben. Daarom zien wij de noodzaak om alle mensen, faciliteiten en middelen, samen te voegen in 1 team en verloskunde en neonatologie op 1 locatie aan te bieden. Hierdoor kunnen we meer doen met beschikbare mensen en kunnen wij de kwaliteit en de continuïteit van zorg en aandacht voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s waarborgen.

Waarom wordt de zorg aangeboden in Rotterdam en niet in Schiedam?

Franciscus bouwt aan de zorg van de toekomst. We ontwerpen en realiseren een nieuw Vrouw & Kind Centrum waar alle zorg en deskundigheid voor vrouwen, baby’s en kinderen worden samengebracht. Het Vrouw & Kind Centrum wordt eind 2024 opgeleverd en komt naast het gebouw van Franciscus Gasthuis te staan. Omdat we al met de voorbereidingen voor de nieuwbouw bezig zijn, is het logisch om te kiezen voor deze locatie. U vindt hier meer informatie over de nieuwbouw.

Ik ben onder behandeling bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Moet ik voor mijn controles ook naar Rotterdam?

Nee dat hoeft niet. Voor controles voor en na de bevalling kunnen zwangere vrouwen uit de regio gewoon terecht op onze ziekenhuislocatie in Schiedam en onze polikliniek in Maassluis. Uw gynaecoloog informeert u hier verder over.

Is mijn verloskundige op de hoogte van de concentratie?

Ja, tijdens de voorbereidingen voor het samenvoegen van de afdelingen is overleg geweest met verloskundigen uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. Wij maken met verloskundigen goede afspraken over het moment waarop u naar het ziekenhuis gaat. Daarin nemen wij geen enkel risico. Wij zorgen ervoor dat u zo prettig mogelijk kunt bevallen. Dat begint al op het moment dat u uw verloskundige belt.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid