Doorgaan naar hoofdinhoud

Ziekenhuisbevalling met uw eigen verloskundige

Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak noemen we een poliklinische bevalling. Uw bevalling wordt begeleid door uw eigen verloskundige. Een poliklinische bevalling begint thuis. Uw verloskundige adviseert u wanneer u naar het ziekenhuis kunt gaan.

De bevalling vindt plaats in één van onze Kraamsuites. Een ziekenhuisbevalling met uw eigen verloskundige kan voor u geruststellend werken. Als er zich dan tijdens de bevalling complicaties voordoen, zijn onze artsen in de buurt. Het kan ook fijn zijn om vooraf te weten dat u bij complicaties niet alsnog, in alle hectiek, naar het ziekenhuis hoeft te worden vervoerd.

In het ziekenhuis zijn mogelijkheden om pijn te verminderen met medicijnen, bijvoorbeeld het pijnpompje (dit pompje wordt aangesloten op het infuus en geeft een constante pijnstilling dat u zelf kunt bedienen) of de ruggenprik. Op de Kraamsuites werken we samen met uw verloskundige uit een verloskundigenpraktijk, en onze eigen klinische verloskundigen, arts-assistenten, gynaecologen, verpleegkundigen, en kraamverzorgenden.

Bevallen in een verlosbad

In Franciscus Gasthuis in Rotterdam bieden wij zwangeren zonder medische indicatie de mogelijkheid om, onder begeleiding van haar verloskundige, te bevallen in een bad.  Wij gebruiken een opblaasbaar rond bad dat in de badkamer van de kraamsuite staat. Voor de hygiëne plaatsen we een hoes en vullen het bad met warm water van ongeveer 37 graden. Warm water werkt ontspannend voor de moeder en voor de baby is de overgang zachter, warmer en minder heftig.

Zwangeren die graag in bad willen bevallen, kunnen met hun verloskundige bespreken of dit mogelijk is. Let op: er wordt eerst gekeken of het bevalbad beschikbaar is. Dit is niet altijd het geval. 

Lees ook het artikel 'Ontspannen bevallen in een warm bad' in ons magazine SAMEN.

Pijnstilling (24/7) tijdens de bevalling

Er zijn verschillende vormen van pijnstilling mogelijk. Vaak wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘pijnpompje’. Hierbij krijgt u een infuus waarbij u zelf, met een drukknopje, een dosis pijnstilling (remifentanyl, een morfine-achtige stof) kunt toedienen. Hiermee is de pijn niet 100% verdwenen, maar bereikt u wel naast de pijnstilling een zekere ontspanning.

Veel vrouwen zijn hier heel tevreden over. Daarnaast kunt u kiezen voor een ruggenprik. Houdt u er wel rekening mee, dat de beschikbaarheid hiervan mede afhankelijk is van de drukte op het Operatiecomplex. Meer informatie vindt u onze folder over de ruggenprik.

Als u behoefte heeft aan pijnstilling, dan verwijst de verloskundige u door. De bevalling wordt dan begeleid door een verloskundige uit het ziekenhuis. Bent u al in het ziekenhuis onder controle tijdens uw zwangerschap, dan bevalt u uiteraard ook op de Kraamsuites. Bekijk hier de film: 'Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?' (U wordt doorverwezen naar een andere website). In Franciscus Gasthuis maken we geen gebruik van lachgas.

Gentle sectio, de natuurlijke keizersnede

Soms is een gewone bevalling niet mogelijk en wordt een keizersnee uitgevoerd. Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer drie kwartier. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren.

Soms is al vóór de zwangerschap of bevalling duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld dat de placenta (moederkoek) voor de baarmoedermond ligt of een vleesboom die de indaling van de baby verhindert. In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. Ook bij een ongeplande spoed keizersnee is vaak een gentle sectio mogelijk.

Als de baby geboren is, wordt deze op de operatiekamer door de kinderarts opgevangen. Als alles in orde is, komt de baby direct bij u op de borst te liggen. Dit noemen we een gentle sectio. Ook als u daarna nog naar de verkoeverkamer gaat, de ‘uitslaapkamer’, dan blijft de baby in principe bij u, net als de vader trouwens, die natuurlijk gewoon bij de keizersnede aanwezig is. Door dit huid-op-huid contact worden u en uw kind niet onnodig van elkaar gescheiden.

Zorg voor uw baby bij u op de kamer

Als de baby wordt geboren en er is hulp nodig van een kinderarts, dan is deze zeer snel aanwezig. De opvang van de baby door de kinderarts vindt altijd plaats op de Kraamsuite. Zo kunt u zelf zien hoe het gaat met uw kindje. Alle apparatuur die nodig is, wordt de kamer ingereden en als de rust is weergekeerd, worden alle spullen weer naar buiten gebracht.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid