Doorgaan naar hoofdinhoud

Na uw bevalling

Kraamafdeling

Als u na de bevalling nog niet in staat bent om naar huis te gaan, blijft u langer in het ziekenhuis met een medische reden. Om de Kraamsuites vrij te houden voor zwangeren die nog gaan bevallen, is het mogelijk dat u niet in de Kraamsuite blijft en dat u wordt overgeplaatst naar de afdeling Gynaecologie, Zwangeren en Kraamflex op de negende verdieping. Meestal kunt u maximaal 24 uur na uw bevalling op de Kraamsuites blijven.

Begeleiding bij borstvoeding

De meeste moeders ondervinden weinig problemen bij het geven van borstvoeding. Toch kan het gebeuren dat ondanks goede begeleiding problemen zijn met het geven van borstvoeding waarbij specifieke kennis en deskundige begeleiding nodig is. Dan kunt u een beroep doen op één van onze lactatiekundigen. Zij zijn hier voor opgeleid en kunnen u adviseren en begeleiden als er problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. Tijdens uw verblijf op de afdeling geeft de lactatiekundige begeleiding en advies, wanneer er sprake is van:

  • Problemen met het aanleggen van uw kind aan de borst
  • Dat uw kind weigert uit de borst te drinken
  • Te veel of juist te weinig melk
  • Pijn bij het aanleggen van uw kind aan de borst
  • Ernstige stuwing
  • (dreigende) Borstontsteking
  • Medicatiegebruik naast het geven van borstvoeding
  • Ziekte of beperking van de moeder of de baby

De verpleegkundige kan een afspraak met de lactatiekundige aan u voorstellen en contact met haar opnemen. De lactatiekundige komt dan bij u langs op de afdeling.

Aangifte doen bij het geboorteloket

Voor alle in Nederland geboren kinderen bestaat aangifteplicht bij het gemeentehuis van de gemeente waar uw kind geboren is. Binnen drie dagen na de geboorte doet u aangifte van uw kind. Als u bij ons bent bevallen, kunt u in Franciscus Gasthuis op maandag, woensdag en vrijdagochtend aangifte doen van de geboorte. Meestal gaat de vader dat alleen doen, nu is het zo dichtbij dat de moeder mee kan. U kunt hiervoor na de bevalling een afspraak maken.

Naar huis

Als na de bevalling alles goed gaat met u en uw baby, verlaat u het ziekenhuis meestal binnen drie uur na de bevalling. De kraamzorg neemt de zorg voor u en uw baby over als u weer thuis bent of u kunt natuurlijk gebruik maken van de faciliteiten in het Kraamhotel. Onze Kraamsuites zijn dag en nacht bereikbaar. Dit geldt ook voor het ontslag van u en uw baby. Dit kan overdag plaatsvinden, maar ook ’s avonds en ’s nachts.

Afdeling Neonatologie

Na de bevalling kan de verloskundige of gynaecoloog het nodig vinden dat de kinderarts uw baby onderzoekt. Dit gebeurt op de Kraamsuite in uw bijzijn. Zoveel als mogelijk proberen we u en uw kind na de bevalling niet te scheiden. Maar mocht het toch nodig zijn, dan is de afdeling Neonatologie op de dezelfde verdieping, een paar stappen van de Kraamsuites verwijderd.

De kinderarts kan besluiten om uw baby op te nemen op de afdeling Neonatologie. Ouders mogen in overleg met een verpleegkundige op elk tijdstip van de dag hun baby bezoeken. Wanneer u niet zelf naar de afdeling Neonatologie kunt gaan, zijn wij altijd bereid u met bed of rolstoel te brengen. Op de afdeling Neonatologie gaat het om een kwetsbare groep pasgeborenen, waar borstvoeding geven meestal niet vanzelfsprekend is. Voor extra hulp en ondersteuning komt bij iedere pasgeborene die borstvoeding gaat krijgen de lactatiekundige langs. Zij maakt samen met de moeder een ‘plan op maat ‘. Tot het moment van ontslag blijft de lactatiekundige in beeld en samen met de verpleegkundige het proces begeleiden.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid