Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 6: Ontslag

Als de bevalling heeft plaatsgevonden gaat u in overleg met uw verloskundige of gynaecoloog twee uur na de bevalling met ontslag. Ook als u 's nachts bevalt, tenzij medisch niet verantwoord.

Kraamzorg

Zodra bekend is wanneer u naar huis gaat, moet u de kraamzorg bellen waar u zich heeft aangemeld.

Medicatie

Zo nodig krijgt u recepten van de door u of uw baby gebruikte medicijnen mee, deze kunt u op werkdagen ophalen bij de Poli-Apotheek op de begane grond van Franciscus Gasthuis of bij uw eigen apotheek. Buiten werktijden kunt u terecht bij de Dienstapotheek. De Dienstapotheek is open als het ziekenhuis gesloten is, en heeft dus een eigen ingang net naast de Centrale ingang van het ziekenhuis.

Overdracht

U krijgt een overdracht mee voor de kraamverzorgende en de huisarts of verloskundige. Hierin staat hoe de periode in het ziekenhuis voor u en uw baby zijn verlopen. U krijgt ook een verslag van de bevalling mee. Deze is voor uzelf. Bij ontslag krijgt u eventueel een controleafspraak mee, binnen zes weken na ontslag.
Indien de verloskundige uw bevalling heeft begeleid, komt zij of hij u, na uw ontslag, in het kraambed bij u thuis controleren. Als de bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog plaats heeft gevonden, komt uw huisarts of een verloskundige bij u uit de buurt het kraambed thuis controleren.

Overig

Zorg dat u bij thuiskomst babyvoeding in huis heeft, indien u flesvoeding geeft.
Voor de baby is het prettig als warme kruiken in het bedje liggen. Dan is het bedje warm als de baby thuis komt. Vergeet geen autostoeltje, bijvoorbeeld een maxi-cosi, mee te nemen voor als u met uw baby naar huis gaat!

Stap 6A: Aangifte geboorte

Binnen drie werkdagen moet u uw baby aangeven bij de burgerlijke stand. Op maandag, woensdag- en vrijdagmorgen (08.30-12.00 uur) kunt u aangifte doen in Franciscus Gasthuis, op de Kraamsuites, dit geldt alleen voor opgenomen patiënten. Hiervoor maakt u een afspraak bij de secretaresse van de Kraamsuites of via de verpleegkundige. Bent u tijdens de openingstijden van het Geboorteloket niet meer opgenomen, dan doet u, of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was, aangifte in het stadhuis van Rotterdam of een deelgemeente. Voor de aangifte neemt u mee:

  • brief van aangifte vanuit het ziekenhuis
  • legitimatiebewijs
  • eventueel trouwboekje
  • bewijs van Erkenning vaderschap. Dit moet vóór de geboorte geregeld zijn bij de burgelijke stand.

Stap 6B: Verzekering

De bevalling wordt door het ziekenhuis gemeld bij de zorgverzekeraar. U moet zelf regelen dat de baby binnen dertig dagen is aangemeld bij de verzekering van de kostwinner.

Stap 6C: Consultatiebureau

Na beëindiging van uw kraambed in Franciscus Gasthuis, neemt de verpleegkundige van het consultatiebureau de zorg over. Meestal neemt zij binnen veertien dagen contact met u op en bezoekt u thuis. De verpleegkundige kan u informatie en praktische adviezen geven over de verzorging, ontwikkeling, voeding en opvoeding van uw baby. Als uw baby vier weken oud is, krijgt u automatisch een uitnodiging om het consultatiebureau te bezoeken. Tijdens deze bezoeken volgen de verpleegkundigen en artsen uw kind in zijn of haar ontwikkeling.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid