Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 4: Na de bevalling

Direct na de bevalling wordt uw baby onderzocht, gewogen, eventueel in bad gedaan en aangekleed. Uw baby krijgt eenmalig een druppeltje vitamine K. Dit is nodig voor de bloedstolling. Uw baby kan dit zelf nog niet voldoende aanmaken.

Verblijf

Na een poliklinische bevalling verblijft u ongeveer 2 uur in de kraamsuite voordat u naar huis gaat. Mocht u nog niet naar huis kunnen omdat het medisch niet verantwoord is of omdat uw kind ligt opgenomen op de afdeling Neonatologie of de Kinderafdeling, dan wordt u overgeplaatst naar de afdeling Kraam-flex opm de 9e verdieping. Als u een keizersnede heeft gehad, wordt u de volgende dag verplaatst naar de afdeling Kraam-flex. 

Neonatologie

Als uw baby extra zorg nodig heeft, dan wordt deze zorg gegeven op de afdeling Neonatologie. Deze afdeling is net als de Kraamsuites gehuisvest op de tiende verdieping. U blijft dus in de buurt van uw baby en kunt altijd langs gaan om te kijken. Als het minder complexe zorg betreft, wordt deze zorg zoveel mogelijk bij u op de Kraamsuite gegeven.

Verblijf als gezonde moeder

Soms komt het voor dat de kinderarts besluit om uw kindje na uw (poliklinische) bevalling in ons ziekenhuis langer te observeren. Tijdens de opname kunt u als gezonde moeder in ons ziekenhuis verblijven. Zo heeft u de mogelijkheid om dicht bij uw kind te zijn. Aan uw verblijf in ons ziekenhuis zijn wel kosten verbonden. Deze verblijfskosten, als gezonde moeder, brengen wij in rekening bij uw zorgverzekeraar. U betaalt hiervoor het volledige verplichte eigen risico.

Stap 4A: Voeding

In Franciscus Gasthuis hechten we veel waarde aan het toepassen van de richtlijnen voor borstvoeding, die beschreven staan in het ‘Borstvoedingcertificaat van het Baby Friendly Hospital’. Dit beleid is afgestemd op de tien vuistregels voor het welslagen van borstvoeding, opgesteld door de Wereldgezondheidsraad en Unicef om borstvoeding wereldwijd te bevorderen, beschermen en ondersteunen. Wanneer u borstvoeding gaat geven, kan uw baby direct na de bevalling worden aangelegd. Hierbij krijgt u assistentie. Bij flesvoeding krijgt uw baby een beetje flesvoeding.

Borstvoeding

Als u borstvoeding geeft, zullen wij u zoveel mogelijk helpen. Aarzel niet om vragen te stellen of assistentie te vragen. Wat betreft de voedingstijden hanteren wij Borstvoeding-Op-Verzoek. Dit houdt in dat u de baby voeding geeft als de baby erom vraagt.

Zeker de eerste dagen heeft u waarschijnlijk hulp nodig bij het aanleggen van uw baby. Zowel de baby als uzelf moeten nog wennen aan de nieuwe situatie. U hoeft zich niet ongerust te maken als de voeding niet direct op gang komt, bij de meeste vrouwen duurt dat een paar dagen. De voeding komt sneller op gang als de baby regelmatig aan de borst zuigt.

Het is verstandig om een goed ondersteunende voedingsbeha te dragen. Als u in het bezit bent van een voedingskussen is het handig dat u deze zelf meebrengt.
Als u borstvoeding geeft is het in principe niet nodig om flesvoeding als bijvoeding te geven ná de borstvoeding te geven. Als u nog vragen over borstvoeding heeft, kunt u contact opnemen met onze lactatiekundigen of uzelf aanmelden voor de Borstvoedingsbijeenkomst.

Kolven

Soms is het nodig dat u door middel van kolven de borstvoeding op gang brengt. Wanneer u begint met kolven wordt u geïnstrueerd door de verpleegkundige of kraamverzorgende. Zij vertelt u precies hoe, hoe vaak en hoe lang u moet kolven. De kolfset die hierbij noodzakelijk is, is aanwezig op de afdeling Kraamsuites en zwangeren/kraamflex. De elektrische kolven zijn te huur via de thuiszorg.

Flesvoeding

Op de afdeling wordt één bepaald merk kant-en-klare babyvoeding gebruikt. Zo nodig is er ook hypoallergene voeding aanwezig. Wanneer u flesvoeding geeft, is het verstandig ervoor te zorgen dat u voeding al in huis heeft wanneer u met ontslag gaat. Babyvoeding is verkrijgbaar bij supermarkt en drogist. Op de verpakking leest u hoe u de voeding klaar moet maken. Flesvoeding wordt om de drie tot vier uur gegeven.

Stap 4B: Beschuit

Dan is het tijd om samen met uw partner te genieten van koffie of thee en beschuit met muisjes. Als u zich goed voelt, kunt u na de bevalling douchen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid