Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 3: bevalling

Op de afdeling maakt u kennis met een verpleegkundige of kraamverzorgende. Door haar wordt u ontvangen en opgenomen op de Kraamsuite. Tevens voert zij een aantal controles bij u uit.

Stap 3A: Controle

De verpleegkundige of kraamverzorgende verricht een aantal controles bij u, zoals:

  • temperatuur
  • pols en bloeddruk
  • luistert naar het hartje van de baby

Daarnaast stelt zij u nog een aantal vragen over eventueel medicijngebruik, allergieën en vraagt het telefoonnummer van een contactpersoon.

Stap 3B: Controle baby

Tijdens de ontsluitingsperiode worden regelmatig de harttonen van de baby gecontroleerd. Hierbij gebruiken we (eventueel) een CTG-apparaat: twee doppen op uw buik geven de hartslag van de baby en de weeënactiviteit op een monitor weer. Deze controles kunnen we ook inwendig meten. De baby krijgt dan een draadje op het hoofdje. De gemeten waarden worden via een computersysteem continu op diverse locaties bekeken.

Stap 3C: Echo

Indien nodig, maken we op de Kraamsuites nog een echo.

Stap 3D: Rusten

Uw partner en/of een familielid is 24 uur per dag welkom. Eén persoon, ouder dan 16 jaar, kan altijd blijven slapen. De kraamsuites zijn voorzien van een stoel die u kunt uitklappen tot een bed. Zo slaapt uw partner en/of een familielid bij u op de kamer tijdens uw ontsluitingsperiode.

Stap 3E: Ondersteuning

In deze fase van de bevalling, de ontsluitingsperiode, proberen wij u en uw partner zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen. Het beheersen van een goede ademhaling- en ontspanningstechniek kan hiervoor een basis zijn. Na de ontsluitingsperiode volgt de uitdrijving. In deze fase geven wij u aanwijzingen om op een effectieve manier mee te persen om uw kindje geboren te laten worden. Direct na de geboorte heeft u als eerste contact met de baby. Uw baby wordt dan meteen op uw buik gelegd, mits uw gezondheid en die van uw baby dit toelaten.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid