Behandeling met medicijnen

Uw Maag-, Darm en leverarts (MDL-arts) kan medicijnen voorschrijven voor de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD). Medicijnen zijn nodig om een opvlamming te verminderen of uw ziekte in een rustige fase (remissie) te houden.

Onderdrukken ontstekingsreacties

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD) is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken, maar de op dit moment beschikbare medicijnen kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van, of stoppen met medicijnen, kunnen de klachten weer terugkomen.

Wat als de medicijnen onvoldoende werken?

Als de medicijnen onvoldoende werken, kan er in sommige gevallen gekozen worden om het ontstoken deel van de darm of de hele darm te laten verwijderen. Dit doet de arts door middel van een operatie. Het verwijderen van de hele darm is ingrijpend. Daarom wordt eerst geprobeerd de chronische darmontsteking met medicijnen te verminderen.

Bekijk de video over medicijngebruik

Bekijk de video over verschillende manieren om medicijnen te nemen

Bekijk de video over een klysma als medicijn

Bekijk meer informatie over de werking van verschillende medicijnen