Doorgaan naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen Coronavaccinatie bij astma, COPD en allergie

Wij krijgen veel vragen van patiënten met astma, COPD of een allergie over het Coronavaccin. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen met antwoorden of download het document.  

Behoor ik tot een risicogroep die in aanmerking komt voor het vaccin?

Als u voor uw astma of COPD onder controle bent bij een specialist, dan adviseren wij u om u te laten vaccineren (inenten) tegen het Coronavirus (SARS-CoV-2). Vaccineren is effectief en reduceert de kans op infectie met meer dan 90%. Ernstiger astma en COPD kunnen gepaard gaan met een ongunstiger beloop van de Corona ontsteking (COVID-19) en daarom wegen de voordelen van vaccinatie ruimschoots op tegen de nadelen.

Ik ben allergisch, kan ik het vaccin nemen?

Als u eerder bij andere vaccinaties zonder problemen bent gevaccineerd, dan is er slechts een hele kleine kans op een allergische reactie.
Hebt u bij eerdere vaccinaties wel een allergische reactie gehad (bloeddrukdaling of kortademigheid direct na de inenting)? Dan adviseren we u dit te melden voorafgaand aan het vaccineren en u alleen te laten vaccineren wanneer er mogelijkheden zijn om u nog een half uur na de prik in de gaten te houden. Wanneer eerdere vaccinaties gepaard gingen met ‘late’ bijwerkingen (na 30 minuten), zoals moeheid, grieperigheid, hoofdpijn, dan is er geen reden om de vaccinatie niet te nemen. Vaccineren leidt tot een afweerreactie in het lichaam en daar kunnen dergelijke klachten bij passen.

Gaat het vaccin samen met de inhalatiemedicatie die ik gebruik?

Het is niet aangetoond dat er enige interactie is tussen het vaccin en de inhalatiemedicatie die u gebruikt. U kunt het dus veilig combineren.

Kan ik mij laten vaccineren via het ziekenhuis?

Nee, u krijgt een oproep via de GGD of huisarts wanneer u aan de beurt bent.

Ik heb net een prednisonkuur gehad, wanneer kan ik het vaccin nemen?

Wanneer u nog bezig bent met een prednisonkuur vanwege een exacerbatie/longaanval dan adviseren wij u deze eerst af te maken voordat u de vaccinatie neemt. Dit is vanwege een mogelijk remmende werking op de afweerreactie van het vaccin.

Ik gebruik biologicals, mag ik gevaccineerd worden en wanneer?

Het is niet aangetoond dat er enige interactie is tussen het vaccin en de biological die u gebruikt. We adviseren u het vaccin te nemen omdat u tot een risicogroep behoort met een mogelijk ernstiger beloop bij een COVID-19 infectie. Net als bij andere vaccinaties adviseren we om tenminste 5 dagen aan te houden tussen de biological injectie en de vaccinatie.

Ik ben kortademig, mag ik gevaccineerd worden?

Als deze klachten passen bij uw ‘normale’ klachtenpatroon, dan is er geen bezwaar tegen vaccinatie. Wanneer deze klachten nieuw zijn of duidelijk erger, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met uw arts. Indien er sprake is van een exacerbatie, dan moet deze eerst behandeld worden voordat de vaccinatie kan worden gegeven.

Welke bijwerkingen kan ik van de vaccinatie verwachten?

Vaccinatie voor SARS-CoV2 kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals moeheid, grieperigheid, verhoging, hoofdpijn, spierpijn. Vaccineren leidt namelijk tot een afweerreactie in het lichaam en daar kunnen dergelijke klachten bij passen. Deze klachten horen na 48 uur te zijn verdwenen.

Waar moet ik mij melden als ik heftige bijwerkingen ervaar?

Als u bijwerkingen ervaart die afwijken van bovenstaande ‘normale’ bijwerkingen, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of longconsulente.

Kan ik alsnog het Coronavirus krijgen na de vaccinatie?

Vaccinatie is een goede manier om de kans om het Coronavirus te krijgen te reduceren. De vaccins van Moderna en Pfizer hebben een bescherming van 90%. Het Oxford vaccin zit lager, zo rond de 70%. Een bescherming van 90% betekent dat je kans om het te krijgen weliswaar een stuk kleiner is maar niet 0. Je kan dus nog steeds het Coronavirus krijgen. Dit heeft ermee te maken dat niet iedereen in gelijke mate een immuunrespons ontwikkelt na vaccinatie.

Heeft mijn longarts een voorkeur voor een vaccinatie (bijvoorbeeld Moderna/ Pfizer/Oxford)?

Op dit moment zijn er nog geen richtlijnen wie welk vaccin zou moeten krijgen. We weten dat het Moderna en Pfizer vaccin ook bij oudere mensen een goede immuunrespons kan opwekken. Bij het Oxford vaccin is dit mogelijk minder. Deze factoren bepalen uiteindelijk mede wie welk vaccin krijgt.

Kan ik na mijn 1e injectie alweer aan het werk of moet ik tot de 2e injectie thuisblijven?

Een vaccinatie kan gepaard gaan met bijwerkingen, zie boven. Meestal zijn die prima te verhelpen met een paracetamol. Het is te verwachten dat u vanaf 1 week na de vaccinatie al een immuunrespons hebt opgebouwd en vanaf dan beschermd bent. Een eventuele 2e injectie dient meer als een soort ‘boost’ om een langduriger effect te verkrijgen. Wel blijft het van belang om u aan de 1,5 meter afstand te blijven houden totdat het RIVM anders beslist.

Hoelang na de 2e injectie ben ik maximaal beschermd?

Hierover hebben we geen harde data, de verwachting is dat het effect 6 tot 12 maanden zal aanhouden. Het kan dus nodig zijn om je weer opnieuw te laten vaccineren na verloop van tijd.

Welke website geeft mij de meest betrouwbare informatie over het Coronavirus?

De meest betrouwbare informatie is te vinden op de websites van het RIVM en het Longfonds.

Ik wil mij beschikbaar stellen voor onderzoek, welke onderzoeken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden?

Op dit moment zijn er geen onderzoeken die het effect van vaccinaties bestuderen binnen ons ziekenhuis. Mogelijk kan dit in de toekomst wel zo zijn. Wij houden u via deze website op de hoogte.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid