Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 6 van uw behandelprogramma: Behandeling

Als uit de diagnose blijkt dat u astma of COPD heeft, dan stemt de longarts de verdere stappen van de behandeling met u af. Er zijn veel verschillende opties, waarbij men onder meer rekening houdt met: 

  • de oorzaak van uw klachten;
  • de last die u ervaart van uw ziekte;
  • de keuze voor behandeling zonder medicijnen, bijvoorbeeld door middel van fysiotherapie of ergotherapie;
  • de mogelijkheid dat uw huisarts u verder begeleidt.

Oorzaak van uw klachten

Als uw klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een allergie of roken, dan kunt u zelf invloed uitoefenen op uw klachten. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van prikkelende stoffen en pas uw woon- of werkomgeving aan. Dit wordt ‘saneren’ genoemd. Als uw astma verergert door huisstofmijt, dan kunt u uw beddengoed, vloerbedekking en ventilatie aanpassen, zodat de huisstofmijt daarin minder goed gedijt.

Als uw COPD veroorzaakt door roken, dan is het belangrijk om te stoppen met roken en voldoende te bewegen. Als u op dit moment rookt en u wilt hiermee stoppen, dan kunt u begeleiding krijgen van onze Rook-Stop-polikliniek.

Last van uw ziekte

Hoeveel last u ondervindt van uw ziekte, is heel persoonlijk. Samen met de longconsulente en de longarts overlegt u wat u wilt bereiken met uw behandeling. Wat kunt u op dit moment nog en welke doelen wilt u stellen? Aan de hand hiervan is een individueel zorgplan opgesteld, waarmee u zelf aan de slag kunt.

Keuze voor medicijnen

De behandeling voor astma en COPD kan voor u bestaan uit het innemen van medicijnen. Het type medicijn dat u kiest, hangt af van uw klachten en gezondheid. Zo zijn er medicijnen die bijvoorbeeld de luchtwegen verwijden, ontstekingen remmen of slijmvorming in de luchtwegen verminderen.

Het kan zijn dat een goede behandeling met medicijnen bij u niet voldoende is. Dit betekent dat uw klachten niet of nauwelijks verdwijnen. Is dit bij u het geval, dan kan uw longarts u eventueel aanmelden voor longrevalidatie. Dit is een traject dat u drie maanden lang volgt op de afdeling Fysiotherapie Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Begeleiding huisarts

Het individueel zorgplan dat samen met u wordt opgesteld, wordt doorgegeven aan uw huisarts. Als het mogelijk is, wordt uw verdere behandeling begeleid door uw huisarts. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kennis en faciliteiten die uw huisartspraktijk bezit.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid