Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 5 van uw behandelprogramma: Diagnose

De longarts bespreekt met u de uitslagen van de longfunctietesten, het bloedonderzoek en de longfoto. Samen met de informatie die hij heeft gekregen van de longconsulente, geeft de longarts u de diagnose en een behandeladvies. U hoort dus of u astma of COPD heeft en welke behandeling daar bij past.

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. 'Chronisch' betekent dat de ziekte niet meer weggaat. Door de ontsteking raken uw luchtwegen snel geprikkeld. Als u een allergie heeft, dan kunnen uw luchtwegen vernauwen door stoffen als pollen, huisstofmijt, huisdieren, rook of parfum. Ook mist, sigarettenrook en vochtige lucht kunnen uw luchtwegen vernauwen. Het gevolg is dat u moeilijker ademhaalt, benauwd wordt, een piepende ademhaling krijgt of hoest en/of slijm opgeeft.

Wat is COPD?

Als u COPD heeft, dan zijn uw luchtwegen en longen onherstelbaar beschadigd. In vrijwel alle gevallen komt dit door roken. De klachten bij COPD lijken op de klachten van astma: benauwd, kortademig en moeilijk ademhalen. Deze klachten zijn constant aanwezig en worden geleidelijk erger.

Advies

Zowel voor astma als voor COPD geldt: een goede behandeling kan uw klachten sterk verminderen, hoewel u niet van de aandoening kunt genezen. Uw longarts geeft u een behandeladvies dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Uw huisarts wordt van dit advies op de hoogte gesteld.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid