Doorgaan naar hoofdinhoud

Relaties en sociale omgeving

Door anderen te vertellen wat astma is en wat er dan precies met u gebeurt, kweekt u begrip bij familie, vrienden en collega’s. Zij kunnen daar dan rekening mee houden en vinden het dan niet vreemd wanneer u uw inhalatiemedicatie neemt. Ook misverstanden als ‘astma is besmettelijk’ of ‘het zit tussen je oren’ kunt u zo wegnemen. Door uit te leggen wat er werkelijk aan de hand is, worden dit soort fabeltjes snel ontkracht. En verwijs ze gerust naar deze en andere websites om het nog eens na te lezen.

Veelvuldig hoesten, piepende ademhaling of zelfs een slang in uw neus beïnvloeden uw uiterlijk en gevoel van schaamte. Uw huid kan van kleur veranderen en ook kan uw borstkas van vorm veranderen. Dit kan allemaal gevoelens van schaamte oproepen of verlegenheid. Dit kan grote invloed op uw leven hebben, doordat u bijvoorbeeld minder de deur uitgaat. Daarom is psychologische begeleiding in het kader van longrevalidatie zo belangrijk.

Gezin en kinderen

Hoewel partners en andere gezinsleden u natuurlijk graag helpen, moet u er rekening mee houden dat het ook voor hen zwaar kan zijn. Dagelijks voor iemand met astma of COPD zorgen kost veel energie. Vraag niet teveel en let er op dat bijvoorbeeld uw partner of gezinsleden er niet aan onder door gaan. Iedereen heeft behoefte aan rust en ruimte. Partners en gezinsleden kunnen zich zelfs schuldig gaan voelen als ze een keer iets voor zichzelf (willen) doen.

Gezinshulp kan eraan bijdragen dat u veel langer thuis kan worden verzorgd. Door de gezinshulp krijgen familieleden meer ruimte om zelf te leven en veel gemakkelijker de eigen dingen te kunnen doen, zonder zich schuldig te voelen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid