Doorgaan naar hoofdinhoud

Kosten en vergoeding

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico, in 2023 is dat minimaal 385 euro. Daarnaast kan het zo zijn dat de kosten voor uw behandeling niet altijd worden vergoed als u een selectieve polis heeft (zie onderdeel selectieve polis). Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf moet betalen, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. 

Altijd verwijsbrief nodig

U heeft een verwijzing voor specialistische zorg nodig als u wilt dat deze wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u geen geldige verwijsbrief als u in een ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat u de behandeling zelf moet betalen of dat u pas behandeld wordt als u de juiste verwijsbrief heeft. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

In de meeste gevallen krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig. Lees meer over verwijsbrieven in de Veelgestelde vragen

Afspraken zorgverzekeraars

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft voor 2023 met alle verzekeraars contracten afgesloten. 

Selectieve polis (budgetpolis)

Een selectieve polis oftewel een budgetpolis is een goedkope basisverzekering. U betaalt hiervoor minder premie, maar als u zorg nodig heeft, kunt u maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Wanneer u naar een zogenoemde ‘niet-gecontracteerd’ ziekenhuis gaat, wordt u wel behandeld maar een deel van de kosten moet u zelf betalen.

Wij zijn in 2023 NIET gecontracteerd voor de volgende selectieve polissen:

  • Basis Budget Polis (onderdeel van Zilveren Kruis) ;
  • Principe Polis budget (onderdeel van Zilveren Kruis).

De beperkingen van een budgetpolis gelden niet voor spoedzorg, bevallingen, eerstelijnsdiagnostiek (waaronder laboratoriumonderzoek of röntgenfoto’s aangevraagd door de huisarts) of bij een doorverwijzing door een specialist uit een ander ziekenhuis. Hiervoor kunt altijd terecht bij ons ziekenhuis. Voor een totale lijst met zorg waarvoor geen beperkingen gelden, verwijzen we u naar de website van Zilveren Kruis. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Zilveren Kruis.

Heeft u een van de bovengenoemde selectieve polissen? Dan raden wij u aan om  goed naar uw polis te kijken wanneer uw de zorg in Franciscus Gasthuis & Vlietland vergoed wil krijgen.

Kosten laboratoriumonderzoeken

Als uw huisarts u doorstuurt voor laboratoriumonderzoek, dan zijn de kosten voor de testen ten laste van uw eigen risico. In het prijsoverzicht is aangegeven welke tarieven gelden voor een laboratorium-aanvraag.

U krijgt te maken met meerdere typen kosten:

  1. Het starttarief
  2. De kosten voor het onderzoek
  3. Eventuele extra kosten die gemaakt worden als de eerste uitslagen afwijkend zijn

Let op! Dit formulier geeft alleen de tarieven weer wanneer u door uw huisarts wordt verwezen. Als u wordt verwezen door een arts uit het ziekenhuis, dan zijn de kosten voor het laboratoriumonderzoek opgenomen in de totale kosten voor uw behandeling.

Vragen en informatie

Informatiefolder over de kosten en vergoeding in 2023

Bekijk deze video voor meer uitleg over de opbouw van de zorgkosten. 

Bekijk ook de veelgestelde vragen. Mocht deze informatie uw vraag niet beantwoorden, neem dan via onderstaande gegevens contact op met ons ziekenhuis.

Contact

Heeft u een vraag over een rekening van een telefonische afspraak, video afspraak of afspraak via e-mail (zorg op afstand)? 
Bekijk de veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over uw rekening of de betaling van uw rekening? 
Voor vragen over uw rekening kunt u mailen naar dbcfacturatie@franciscus.nl 
Voor vragen over de betaling van uw rekening kunt u mailen naar debiteuren@franciscus.nl 

U kunt ook bellen naar 010 – 461 6012. Onze administratie is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling of over uw polisvoorwaarden?
Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen welke polisvoorwaarden u heeft en wat zij wel en niet vergoeden.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid