Oncologiecentrum; een veilige en prettige omgeving

 

Een behandeling of afspraak in het Franciscus Oncologiecentrum of de Franciscus Borstkliniek is voor veel mensen een heel spannende gebeurtenis. Met donaties van onze Vrienden kunnen wij een nog prettigere omgeving creëren voor mensen die hier verblijven. Zorgmanager Ellen Lagendijk vertelt u meer over de projecten die hier de afgelopen tijd zijn gerealiseerd en het belang van deze projecten.

Een tijdelijk tweede thuis

Ellen: ‘Wanneer patiënten hier worden behandeld tegen kanker, kan het voorkomen dat zij hier heel vaak moeten zijn. Sommigen noemen het zelfs hun tijdelijke ‘tweede thuis’. Dan wil je wel dat de omgeving ook zo aanvoelt; veilig en prettig. Het moet niet alleen om de ziekte en de behandeling gaan, maar ook om de persoon. Wat heeft de patiënt nodig? Hoe kunnen wij de behandeling aangenamer maken? Wij vragen dit aan onze patiënten en dienen op basis daarvan een aanvraag in bij de Franciscus Foundation. Hierdoor kunnen wij goed inspelen op de wensen en behoeften van de patiënt. Ik geef u een aantal voorbeelden.’

Dagbehandeling Oncologiecentrum

Hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen

Veel soorten chemotherapie zorgen voor volledige haaruitval. Door patiënten wordt dat als heel vervelend ervaren. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haren produceren beschermd tegen schadelijke stoffen in de chemotherapie en kan haaruitval worden voorkomen.

Ontspanning door voetmassages

Patiënten met kanker krijgen als aanvulling op hun behandeling een zachte voetmassage. De massage zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor pijnverlichting en afname van eventuele onrust.

Aandacht voor uiterlijke verzorging

Door kanker en de daarbij horende behandelingen, verandert iemands uiterlijk. Om patiënten te ondersteunen tijdens deze kwetsbare periode, wordt de workshop Look Good Feel Better gegeven. Tijdens deze workshop is er aandacht voor uiterlijke verzorging en krijgen patiënten tips van professionals.

Veilig getild en verplaatst worden door tillift

Van Team Westland hebben wij een mooi bedrag mogen ontvangen. Hiervan is een til- en weeglift aangeschaft. Ernstig zieke patiënten kunnen op deze manier toch veilig worden gewogen en verplaatst.

Warmtedekens voor patiënten

Onze patiënten kunnen zichzelf soms moeilijk warm houden. Een opgewarmde deken biedt comfort. Ook het prikken van een infuus gaat makkelijker op het moment dat de huid warm is.

In beweging blijven

Niet alleen de behandeling, maar ook de revalidatie staat centraal. Wij stimuleren patiënten om te bewegen. Dankzij een gulle schenking van de Bloodbrothers Arno en Eelco Kruijt kunnen patiënten gebruik maken van een fietslabyrint. Patiënten maken hiermee virtuele fietstochten door heel Nederland onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Franciscus Borstkliniek

Sfeervolle inrichting Oncologiecentrum en Borstkliniek

De totale ervaring van onze patiënten staat centraal. Dankzij alle lopers van de Roparun en een gulle gift van een oud-patiënt is een sfeervolle en huiselijke plek ontstaan. Hier hebben wij een speciale familiekamer voor de opvang en begeleiding van naasten van palliatieve patiënten. Ook zijn er enkele ruimtes gerealiseerd voor patiënten en bezoekers om tot rust te kunnen komen. Door het gebruik van natuurlijke kleuren, organische vormen, de aankleding en het daglicht, is er een huiselijke sfeer ontstaan.

Zonder donaties, was dit niet mogelijk

Ellen: ‘Het is een greep uit prachtige projecten die mogelijk zijn gemaakt door donateurs; zowel particulieren als bedrijven. Wij én onze patiënten zijn iedereen hier heel dankbaar voor. Lees hier meer over de Franciscus Foundation.