Aanvullende ingrepen borstreconstructie

Tepel- en tepelhofreconstructie

Op een later tijdstip kan een reconstructie van de tepel en/of tepelhof plaatsvinden. De tepel wordt over het algemeen gemaakt door huid van de borst te gebruiken. Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

In tweede instantie kan de tepelhof worden gemaakt door middel van een tatoeage. Deze tatoeage wordt gemaakt door de huidtherapeute op de polikliniek in het Erasmus MC. Dit is pas mogelijk na een rustperiode van minstens 3 maanden. Meestal zijn er 2 tot 3 sessies nodig.

Wanneer u borstsparend, maar niet tepel sparend bent geopereerd, dan is een tepelreconstructie vaak niet mogelijk vanwege de bestraling die u heeft ondergaan. Een tepelhoftatoeage behoort vaak wel tot de mogelijkheden.

Lipofilling

Wanneer de borst na de operatie nog niet de gewenste vorm heeft gekregen, komt u mogelijk in aanmerking voor lipofilling. Dit is het opvullen van de borst, met vet wat ergens anders in het lichaam is verwijderd, door middel van liposuctie. Er wordt een aanvraag ingediend als u voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar. De eisen kunnen jaarlijks wijzigen.

Aanvullende correctie andere borst

Het kan gewenst zijn om de andere borst te verkleinen om de borsten aan beide kanten hetzelfde te maken. Deze ingreep moet wel altijd eerst worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Een borstlift wordt niet vaak vergoedt door uw zorgverzekeraar.

Belangrijke aanvullende informatie

Wanneer u rookt, is het belangrijk dat u hier 6 weken voor de operatie mee stopt. Roken is namelijk erg slecht voor de wondgenezing. Ook kan stoppen met roken soms als voorwaarde worden gesteld om in aanmerking te komen voor een (bepaald type) reconstructie.

Uw BMI (verhouding lengte en gewicht) kan ook bepalen of u wel of niet in aanmerking komt voor een (bepaald type) reconstructie. Dit kan te maken hebben met een verhoogd risico op complicaties. Soms is de zorgverzekeraar leidend in de vergoeding hiervoor. Uw plastisch chirurg kan u hierover informeren.