Doorgaan naar hoofdinhoud

Nierstenen

Nierstenen zijn steenachtige afzettingen. Ze zijn opgebouwd uit een groot aantal kleine kristallen die gevormd zijn in de urine. Kleine steentjes kunnen spontaan worden uitgeplast, maar nierstenen kunnen groot genoeg worden om een blokkade te vormen. Dan beginnen vaak ook pas de klachten zoals vage pijn in de onderrug.

Door spiersamentrekkingen in de urineleider wordt geprobeerd de steen uit te drijven. Dit proces gaat gepaard met hevige kramp en onrustigheid (koliekpijn). De pijn kan uitstralen naar de zijkant van uw buik, lies, bovenbeen en geslachtsorganen. Hiernaast kan door de blokkering van de urineleider de urine niet goed worden afgevoerd waardoor de nieren vol raken. Dit noemt men stuwing en kan veel pijn geven. Tijdens een niersteenaanval kunt u de volgende klachten krijgen: extreme bewegingsdrang, misselijkheid, braken of zweten.

Als u nierstenen in de urinewegen heeft, dan kunnen deze op verschillende manier worden behandeld op onze locaties in Rotterdam en Schiedam. De nierstenen kunnen worden verwijderd door het inzetten van de niersteenvergruizer of door middel van een kijkoperatie (percutane niersteenoperatie) of een open chirurgische operatie.

Niersteenvergruizing Naar de afdeling
Percutane niersteenoperatie Naar de afdeling
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid