Doorgaan naar hoofdinhoud

Bloedziekten (hematologie)

Hematologie is het deelspecialisme binnen de Interne Geneeskunde en houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van patiënten met bloedziekten. Dit kunnen kwaadaardige ziekten zijn, zoals ziekten van het bloed, beenmerg en lymfklieren en stollingsstoornissen. Ziekten die veel voorkomen zijn multipel myeloom (ziekte van Kahler), chronische leukemie en Non-Hodgkin lymfoom (lymfklierkanker).

De behandeling voor deze ziekten kan erg verschillen, maar vaak moet er een vorm van chemotherapie worden gegeven, die zowel uit pillen als een infuus kan bestaan. Bij stollingsstoornissen wordt eerst analyse verricht van het bloed, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Een voorbeeld van een stollingsstoornis is de ziekte van Von Willebrand, waarbij tijdens de operatie medicijnen moeten worden toegediend om te voorkomen dat de patiënten te veel bloeden.

Alle chemotherapeutische, immunologische (antistoffen) en behandelingen met specifieke anti-tumor medicijnen worden gegeven in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Voor bestraling en beenmergtransplantaties worden patiënten (tijdelijk) verwezen naar het Erasmus MC.

Bloedziekten, behandeling Naar de afdeling
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid